Wijnen


Sardinië is niet een heel bekende wijnstreek, maar een echte kenner zal weten dat er op dit inheemse eiland unieke wijnen vol karakter worden geproduceerd. De droge grond op het eiland maakt de druiventeelt niet altijd gemakkelijk. Echter weet de Sardijnse bevolking prima om te gaan met dit mediterrane klimaat en produceert het heerlijke verfrissende wijnen. Bij Da Luca kunt u voor het eerst kennismaken met deze unieke wijnen.

 

Prijzen wijnarrangementen:

Bij 3 gangenmenu €13,50 

Bij 4 gangenmenu €19,50 

Bij 5 gangenmenu €23,50

Bij elke gang krijgt u een topwijn, en als u de wijn erg lekker vindt krijgt u natuurlijk een extra glas op onze kosten 

 

SARDINIË EN WIJN

Op Sardinië overleefde een van de meest archaïsche wijnculturen van Italië, maar tevens ook een van de rijkste en dan met name wat betreft het scala van de druivenrassen en de veelzijdigheid van de wijnen. Op meer dan 40.000 hectare wordt gemiddeld rond 1 miljoen hectoliter wijn geproduceerd per jaar. Het eiland was in de loop van de eeuwen aan de meest uiteenlopende culturele invloeden onderhevig – Byzantijnen, Arabieren en Catalanen vestigden zich hier – en de Spaanse invloed in de wijnbouw is tot op heden niet te overzien. De erfenis manifesteert zich vooral in de belangrijkste rodewijnsoorten van het eiland, in cannonau, die niets anders is dan de oerspaanse soort garnacha, in cargnano alias cariñena of carignan, en in vermentino.

 

CANNONAU

Vooral de cannonau bezit een door de internationale vakwereld nog te weinig gewaardeerd kwaliteitspotentieel. Maar insiders fluisteren al lang dat menige gerenommeerde super tafelwijn uit Toscane zijn bijzondere kwaliteiten te danken zou hebben aan een meer of minder hoog aandeel cannonau (die overigens aan de Toscaanse kust alicante wordt genoemd). De druivenvarieteit brengt stevige en alcoholrijke, maar niet bovenmatige tanninerijke wijnen voort, die niet alleen complex aroma bezitten en goed houdbaar zijn, maar ook uitstekend geschikt zijn voor cuvées.

 

VERMENTINO

Uit de provincie Gallura in de noordelijk punt van het zonnige eiland stamt de beste vermentino, een aangenaam fruitige frisse witte wijn met af en toe zelfs exotische aromanuances, die uitstekend met de regionale viskeuken harmonieert.

 

 

DE BASIS - ARGIOLAS - CAGLIARI - SARDINIË

Argiolas is onze huiswijn. Het verhaal van dit wijnhuis is eigenlijk het verhaal van een familie. Het begon allemaal rond 1900 in Sardinie.  Het was hier dat in 1906, Antonio, de patriarch, werd geboren. Hij was de eerste die wijnstokken in de grond stak en kwaliteit zocht bij het maken van wijn.  Zijn twee zonen, Franco en Giuseppe, namen zijn passie over. Vandaag de dag wordt het wijnhuis gerunt door de derde generatie.

Website Argiolas